Kelt kuglóf

Kelt kuglóf

Olyan hűvös, esős idő volt a héten. Jólesett bekuckózni a tévé elé vagy egy könyv mellé, pihe-puha takaróba burkolózni és forró teát szürcsölgetni. Innen jött az ötlet, hogy a forró ital mellé hétvégén kuglófot süssek. A nagymamám is gyakran készített diós töltelékkel, az íze most is a számban van. Sütés közben az illat, ami nem adható át, de elmesélem: a rumba áztatott mazsola, a frissen darált dió és a tésztába reszelt citromhéj… sülés közben egyesültek… szememet becsukva a nagymamám konyhájában éreztem magamat.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • csipet só
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 ek. cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 10 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet szeretet

a töltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • mazsola ízlés szerint (rumban áztattam)
  • reszelt citromhéj
  • 13 dkg cukor
  • 1 dl víz

Így készítjük:

A langyos tejben a cukorral az élesztőt felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, a citromhéjat, hozzáadjuk a tojássárgákat, az olvasztott vajat és az élesztőt. Dagasztjuk, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen.

Közben a 13 dkg cukorból és az 1 dl vízből szirupot főzünk, amit a darált dióra öntünk. Hozzákeverjük a rumba áztatott mazsolát és a reszelt citromhéjat.

Ha a tészta megkelt, 1 cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk lisztezett deszkán, majd rákenjük a diós tölteléket. feltekerjük, majd a kivajazott, lisztezett kuglófformába helyezzük. 20 percig pihentetjük, majd a 175 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.

A diós töltelék helyett bármi szóba jöhet, akár mák vagy egy jó házi lekvár is.

Jó teázást és kuglófozást kívánok a hosszú őszi, téli estékre!

Jaranka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back to top
Scroll Up