Hozzávalók
a tésztához:
- 10 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 dl víz
- 1 nagy csipet cukor
- 1 kis csipet só
- 3 tojás
a krémhez:
- 2 dl tej
- 10 dkg fehér csokoládé
- 1,5 dl habtejszín
- 20 g keményítő
- 40 g cukor
a csokiöntethez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- tejszínhab
- díszítéshez narancskarika, durvára vágott mogyoró…
egy csipet szeretet…
Így készül:
Egy kis lábasba töltjük a vizet, beletesszük a vajat, a csipet sót és a cukrot, felforraljuk. Ekkor beletesszük a lisztet, és folyamatosan csomómentesre keverjük. Néhány percig kevergetve “égetjük”. Levesszük a tűzhelyről, áttesszük egy másik edénybe, és a tojásokat egyesével hozzákeverjük. Csillagcsöves nyomózsákba (a DM-ben kapható egyszer használatos nylon zsák többféle véggel) töltjük a masszát. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit (egy kicsit benedvesítjük a tepsit, arra tesszük a sütőpapírt, így lesz annyi gőz, ami az égetett tészta megfelelő sütéséhez szükséges), és kb. 5-8 cm-es kört nyomunk a masszából (én két kört nyomtam egymásra, így a magassága is meglett a tésztának). Megszórhatjuk mandulaforgáccsal vagy jégcukorral, (de ez el is hagyható, a végén porcukorral is tálalhatjuk).
190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 20-25 perc alatt (sütőfüggő) aranybarnára sütjük. Ekkor visszavesszük 170 fokra a hőmérsékletet, és további 10-15 percig sütjük. Ezután kikapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és így hagyjuk kihűlni. (Közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta.) A fánkok sülés közben szépen megdagadnak, közepük üreges, tölthető lesz.
A fehércsokis krémhez a keményítőt egy kicsi tejjel elkeverjük, a többi tejet a cukorral feltesszük forrni. Ekkor hozzáadjuk a fehércsokit, és kevergetve elolvasztjuk. Hozzákeverjük a keményítőt, és sűrűsödésig keverjük. Ezután kihűtjük. A tejszínt habbá verjük, és a kihűlt krémhez keverjük.
A fánkokon egy kis lyukon keresztül habzsákból beletöltjük a fehércsokikrémet.
A csokiöntethez felforraljuk a tejszínt, és a felolvasztott étcsokikival összekeverjük.
A megtöltött tésztagolyókat leöntjük csokiöntettel, tejszínhabbal díszítjük.
Jó étvágyat kívánok!
Jaranka