Profiterol

Hozzávalók

a tésztához:

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl víz
  • 1 nagy csipet cukor
  • 1 kis csipet só
  • 3 tojás

a krémhez:

  • 2 dl tej
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 1,5 dl habtejszín
  • 20 g keményítő
  • 40 g cukor

a csokiöntethez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • tejszínhab
  • díszítéshez narancskarika, durvára vágott mogyoró…

egy csipet szeretet…

Így készül:

Egy kis lábasba töltjük a vizet, beletesszük a vajat, a csipet sót és a cukrot, felforraljuk. Ekkor beletesszük a lisztet, és folyamatosan csomómentesre keverjük. Néhány percig kevergetve “égetjük”. Levesszük a tűzhelyről, áttesszük egy másik edénybe, és a tojásokat egyesével hozzákeverjük. Csillagcsöves nyomózsákba (a DM-ben kapható egyszer használatos nylon zsák többféle véggel) töltjük a masszát. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit (egy kicsit benedvesítjük a tepsit, arra tesszük a sütőpapírt, így lesz annyi gőz, ami az égetett tészta megfelelő sütéséhez szükséges), és kb. 5-8 cm-es kört nyomunk a masszából (én két kört nyomtam egymásra, így a magassága is meglett a tésztának). Megszórhatjuk mandulaforgáccsal vagy jégcukorral, (de ez el is hagyható, a végén porcukorral is tálalhatjuk).

190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 20-25 perc alatt (sütőfüggő) aranybarnára sütjük. Ekkor visszavesszük 170 fokra a hőmérsékletet, és további 10-15 percig sütjük. Ezután kikapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és így hagyjuk kihűlni. (Közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta.) A fánkok sülés közben szépen megdagadnak, közepük üreges, tölthető lesz.

A fehércsokis krémhez a keményítőt egy kicsi tejjel elkeverjük, a többi tejet a cukorral feltesszük forrni. Ekkor hozzáadjuk a fehércsokit, és kevergetve elolvasztjuk. Hozzákeverjük a keményítőt, és sűrűsödésig keverjük. Ezután kihűtjük. A tejszínt habbá verjük, és a kihűlt krémhez keverjük.

A fánkokon egy kis lyukon keresztül habzsákból beletöltjük a fehércsokikrémet.

A csokiöntethez felforraljuk a tejszínt, és a felolvasztott étcsokikival összekeverjük.

A megtöltött tésztagolyókat leöntjük csokiöntettel, tejszínhabbal díszítjük.

Jó étvágyat kívánok!

Jaranka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back to top
Scroll Up