Epres torta

Epres torta

Az egyik legkedveltebb gyümölcsöm az eper, ami nálunk szamóca… Finom, ízletes, lédús. Arra kell vigyáznom, ha valamit szeretnék belőle készíteni, el ne fogyjon, mire hozzálátnék…, néha előfordul.

Az epres torta nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető, fenséges sütemény. Könnyű, lágy, szaftos a tésztája, amit az eper friss és üde íze megkoronáz…, és ha ez nem lenne elég, néhány szem eperből és ízlés szerinti cukormennyiségből turmixolt eperöntettel tálalom.

Szívből ajánlom, nálunk egyik pillanatról a másikra csak hűlt helyét találom…

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg tejföl
  • 1 dl olíva vagy növényi olaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat (én pasztát használtam, de a vaníliarúd kikapart magja is szuper)
  • 25 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 50 dkg eper/szamóca
  • porcukor a szóráshoz

az öntethez:

  • néhány szem szamóca
  • ízlés szerinti cukor

és egy csipet szeretet…

Elkészítése:

Habverővel habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt, az olajat, a vaníliát. A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, só) összekeverjük, majd a tojásos masszához adjuk, simára keverjük a tésztát. Én ezt a mennyiséget 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformában sütöttem, amit sütőpapírral béleltem ki (ez itt a reklám helye: a DM-ben kapható direkt tortaformába helyezhető sütőpapír, így nem kell szabászkodni…). Beleöntjük a tészta felét, amibe a felkockázott eper felét egyenletesen beleszórjuk, majd mehet rá a tészta másik fele. A tetejére felezett epreket helyezünk. Előmelegített sütőben 190 fokon 45-50 percig sütjük.

Ha kész, hagyjuk a formában kihűlni. A kimaradt néhány szem epret és ízlés szerinti cukormennyiséget összeturmixoljuk, és kész az öntet, ami elhagyható… De ha egyszer elkészítjük, nem fogjuk a továbbiakban sem elhanyagolni. Fogyasztás előtt porcukorral megszórva, öntettel tálaljuk.

jó étvágyat kívánok hozzá!

Jaranka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back to top
Scroll Up