
Sokáig nem mertem belevágni az égetett tészta készítésébe. Egyszer aztán rászántam magam, és nem mondom, hogy egyből sikerült…, de megérte. Megnéztem számtalan, számomra hiteles videót az interneten, ahol el lehet lesni a készítés fortélyait. Most már bármikor szívesen készítek égetett tésztát, legyen az képviselőfánk, egy jó kis profiterol vagy nyáron friss gyümölcsökkel megtöltött fánk.

Hozzávalók
a tésztához:
- 10 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 dl víz
- 1 nagy csipet cukor
- 1 kis csipet só
- 3 tojás
a krémhez:
- 5 tojás
- 5 dl tej
- 10 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl habtejszín
- cukor ízlés szerint
- porcukor a szóráshoz
és egy csipet szeretet…
Így készül:
Egy kis lábasba töltjük a vizet, beletesszük a vajat, a csipet sót és a cukrot, felforraljuk. Ekkor beletesszük a lisztet, és folyamatosan csomómentesre keverjük. Néhány percig kevergetve “égetjük”. Levesszük a tűzhelyről, áttesszük egy másik edénybe, és a tojásokat egyesével hozzákeverjük. Csillagcsöves nyomózsákba (a DM-ben kapható egyszer használatos nylon zsák többféle véggel) töltjük a masszát. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit (egy kicsit benedvesítjük a tepsit, arra tesszük a sütőpapírt, így lesz annyi gőz, ami az égetett tészta megfelelő sütéséhez szükséges), és kb. 5-8 cm-es kört nyomunk a masszából (én két kört nyomtam egymásra, így a magassága is meglett a tésztának). Megszórhatjuk mandulaforgáccsal vagy jégcukorral, (de ez el is hagyható, a végén porcukorral is tálalhatjuk).

190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 20-25 perc alatt (sütőfüggő) aranybarnára sütjük. Ekkor visszavesszük 170 fokra a hőmérsékletet, és további 10-15 percig sütjük. Ezután kikapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és így hagyjuk kihűlni. (Közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta.) A fánkok sülés közben szépen megdagadnak, közepük üreges, tölthető lesz.

Amíg sül a tészta, a vaníliakrémhez a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukor felével. A sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a lisztet és egy kevés tejet, hogy csomómentesre tudjuk keverni. A többi tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a “sárgás keveréket”. Folyamatosan kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzhelyről, és még forrón hozzáadjuk (óvatosan, hogy ne törjön) a tojásfehérje habját.
A tejszínt felverjük ízlés szerinti cukormennyiséggel.
Mindkét krémet csillagcsöves nyomózsákba tesszük, és a már kihűlt, kettévágott fánkokba töltjük. Alulra a vaníliás krémet, tetejére a tejszínhabot, és rátesszük a fánk tetejét. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!
Jaranka