Hozzávalók
a tésztához:
- 10 dkg lágy vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 125 gramm liszt
- fél csomag sütőpor
- 75 ml tej
- 3 tojássárgája
- egy csipet só
a habcsókhoz:
- 3 tojásfehérje
- 150 gramm porcukor
- csipet só
- mandulapehely vagy darabolt sótlan pisztácia
a töltelékhez:
- 50-70 dkg eper (lehet több is)
- 30-50dkg rebarbara
- 10 dkg cukor
- vaníliás pudingpor
- 2 dl víz
- 2 dl habtejszín
- ízlés szerint cukor
- egy marék szeretet
Így készül:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tésztához a vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval. Hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd felváltva, kisebb adagokban hozzáadjuk a tejet és a sütőporral elkevert lisztet.
A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot.
A tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. (Én 26 cm-es formát használtam.) Rákanalazzuk a kemény fehérjehabot. Megszórhatjuk mandulával. A 180 fokos sütőben 35 percig sütjük. Ha a végén a tojáshab nagyon barnulna, egy alufóliát tehetünk rá, hogy ne égjen meg.
Közben az epret, a rebarbarát megtisztítjuk, daraboljuk, egy főzőedénybe tesszük, és a cukorral együtt feltesszük főni, hogy a cukor elolvadjon, és a rebarbara megpuhuljon. A vaníliás pudingot a vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk az epres töltelékhez. Pár percig állandó kevergetés mellett besűrítjük. Kihűtjük.
A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük.
A kihűlt tésztát kettévágjuk. Az alját visszatesszük a kapcsos formába, amire rásimítjuk az ugyancsak kihűlt epres-rebarbarás masszát. Majd rákenjük a tejszínhabot, és végül visszatesszük a habcsókos tetőt. Hűtőbe tesszük néhány órára.
Tálalás előtt eperrel (és sótlan pisztáciával) díszíthetjük.
Szeretettel: Jaranka