Epres-rebarbarás habcsóktorta

Epres-rebarbarás habcsóktorta

Hozzávalók

a tésztához:

  • 10 dkg lágy vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 125 gramm liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 75 ml tej
  • 3 tojássárgája
  • egy csipet só

a habcsókhoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 150 gramm porcukor
  • csipet só
  • mandulapehely vagy darabolt sótlan pisztácia

a töltelékhez:

  • 50-70 dkg eper (lehet több is)
  • 30-50dkg rebarbara
  • 10 dkg cukor
  • vaníliás pudingpor
  • 2 dl víz
  • 2 dl habtejszín
  • ízlés szerint cukor
  • egy marék szeretet

Így készül:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tésztához a vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval. Hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd felváltva, kisebb adagokban hozzáadjuk a tejet és a sütőporral elkevert lisztet.

A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot.

A tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. (Én 26 cm-es formát használtam.) Rákanalazzuk a kemény fehérjehabot. Megszórhatjuk mandulával. A 180 fokos sütőben 35 percig sütjük. Ha a végén a tojáshab nagyon barnulna, egy alufóliát tehetünk rá, hogy ne égjen meg.

Közben az epret, a rebarbarát megtisztítjuk, daraboljuk, egy főzőedénybe tesszük, és a cukorral együtt feltesszük főni, hogy a cukor elolvadjon, és a rebarbara megpuhuljon. A vaníliás pudingot a vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk az epres töltelékhez. Pár percig állandó kevergetés mellett besűrítjük. Kihűtjük.

A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük.

A kihűlt tésztát kettévágjuk. Az alját visszatesszük a kapcsos formába, amire rásimítjuk az ugyancsak kihűlt epres-rebarbarás masszát. Majd rákenjük a tejszínhabot, és végül visszatesszük a habcsókos tetőt. Hűtőbe tesszük néhány órára.

Tálalás előtt eperrel (és sótlan pisztáciával) díszíthetjük.

Szeretettel: Jaranka

Back to top
Scroll Up