
A húsvét elmaradhatatlan kelléke a fonott kalács, de évközben is készítek néha-néha egy jól bevált recept alapján. Nagyon szeretem a vajas kelt kalács illatát…
A fotókat Gyenes Kata készítette.

Hozzávalók:
Ebből a mennyiségből két rudat szoktam készíteni négyes fonással.
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- 5 dkg vaj
- 1 csipet szeretet
Elkészítése:
A tejet langyosra melegítjük, beletesszük a cukrot, elkeverjük. Az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk. Ezután beletesszük a tojásokat, a vajat. A lisztbe teszünk egy csipet sót, hozzáadjuk az élesztős keveréket, majd kézzel összedolgozzuk, hólyagosra dagasztjuk. Letakarva legalább 30 percig kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, 8 részre osztjuk (a két kalács 4-4 szál). A tésztadarabokból kb. 40 cm-es rudakat sodrunk, ezeket is pár percig pihentetjük, majd összefonjuk. (Ehhez nagyon jó videók találhatóak az interneten, én is innen tanultam.) A fonatokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és újból 30 percig kelesztjük. Ha megkelt, lekenjük egy felvert tojással, és a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 5 perc után visszavesszük a hőt 180 fokra, és további 20 percig sütjük, míg szép aranybarna színt nem kap a kalács. Rácson hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!
Jaranka