Fonott kalács

Fonott kalács

A húsvét elmaradhatatlan kelléke a fonott kalács, de évközben is készítek néha-néha egy jól bevált recept alapján. Nagyon szeretem a vajas kelt kalács illatát…

A fotókat Gyenes Kata készítette.

Hozzávalók:

Ebből a mennyiségből két rudat szoktam készíteni négyes fonással.

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet szeretet

Elkészítése:

A tejet langyosra melegítjük, beletesszük a cukrot, elkeverjük. Az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk. Ezután beletesszük a tojásokat, a vajat. A lisztbe teszünk egy csipet sót, hozzáadjuk az élesztős keveréket, majd kézzel összedolgozzuk, hólyagosra dagasztjuk. Letakarva legalább 30 percig kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, 8 részre osztjuk (a két kalács 4-4 szál). A tésztadarabokból kb. 40 cm-es rudakat sodrunk, ezeket is pár percig pihentetjük, majd összefonjuk. (Ehhez nagyon jó videók találhatóak az interneten, én is innen tanultam.) A fonatokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és újból 30 percig kelesztjük. Ha megkelt, lekenjük egy felvert tojással, és a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 5 perc után visszavesszük a hőt 180 fokra, és további 20 percig sütjük, míg szép aranybarna színt nem kap a kalács. Rácson hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Jaranka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back to top
Scroll Up