Emlékszem, mikor a nagymamám tésztát készített. Az asztalokon fehér abroszon szétterítve aranysárgán száradtak a különböző tészták. Ha megszáradt, selyempapírral bélelt dobozokba tette. Igazán felnőtt fejjel kezdtem el értékelni, és elgondolkodni azon, hogy mennyivel más egy otthon lisztből és tojásból készített tészta. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mi mindig csak házi tésztát eszünk itthon (sajnos). Igen időigényes, de a tésztagyúrás, -nyújtás folyamata is, mint oly sok minden a konyhában kikapcsol, megnyugtat. És a végeredmény látványban és ízben is kárpótol…, megéri. Néhány éve beszereztem egy tésztanyújtó gépet, ami azért megkönnyíti a munkát.
30 dkg lisztből és 3 tojásból gyúrtam a tésztát, míg sima felületű gombócot nem kaptam. Ebből kétféle tészta készült.
Természetesen bármilyen tésztából készíthető, sőt ha boltban vásároljuk, akkor is egy gyors, finom, ízletes ételt tehetünk az asztalra.
És az, hogy a kis konyhakertem tele van napérlelte zöldségekkel, amelyek nap mint nap elvarázsolnak…
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj (tészta mennyiségétől függ)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- zöldség zöldje
- egy csipet bazsalikom
- garnéla
- néhány csepp citromlé
- koktélparadicsom
- só
- bors
- parmezán (vagy más reszelt sajt)
- tészta
- na és persze egy csokor szeretet
Ahogyan én készítettem:
A vajat egy nagyobb serpenyőben (amibe később a tészta is belefér) felolvasztjuk, belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a zöldség zöldjét, a bazsalikomot, beledobjuk a garnélákat, és néhány csepp citromlével meglocsoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. (A tésztát készre főzzük.) 5-10 percig sütjük a garnélás keveréket, majd hozzáadjuk a félbe vágott koktélparadicsomokat. Ezzel már csak összeforgatjuk. Leszűrjük a tésztát, a serpenyőbe tesszük, ha kell a tészta főzőlevéből egy kicsit tehetünk rá. Egy-két perc alatt alacsony hőmérsékleten jól összekeverjük.
Parmezánforgácsot és egy kis snidlinget szórtam rá tálaláskor.
Jó étvágyat kívánok!
Jaranka