Ez a sütemény, ami az egyik nagymamámnál minden ünnep alkalmával a sütemények között az asztalra került. És talán az egyik legfinomabb édesség, ami a linzer a lekvár és a tojásfehérjehab találkozásának köszönhető. Üde, édes, roppanós… Az elkészítése időigényes, de szerintem megéri. Egy hibája van, gyorsan elfogy. Így érdemes egyből két adaggal kezdeni.
Hozzávalók
a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- csipet só
a habhoz:
- 2 tojásfehérje
- 130 g kristálycukor
- pár csepp citromlé
- baracklekvár
és egy csipet szeretet…
Ahogyan én készítem:
A lisztből, vajból, cukorból a tojássárgával omlós tésztát készítünk, majd fél órára folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük. Ezután vékonyra kinyújtjuk, és apró pogácsaszaggatóval kiszúrva tepsibe sorakoztatjuk a tésztakorongokat.
Egy kisebb lábasban vizet forralunk. A tojásfehérjét a cukorral gőz fölött kevergetjük, addig, amíg a cukor elolvad (kb. 4-5 perc) és a tojás felmelegszik. Utána habverővel kemény habbá verjük, közben néhány csepp citromlevet adunk hozzá. Ettől szép fényes lesz a hab. Ezután nyomózsákba tesszük a fehérjehabot, és a korongok tetejére kis halmokat nyomunk belőle. (Én csillagcsöves nyomózsákot használtam, így lett a képen látható formájú a habom.) Ha valakinek nincs habzsákja, nyugodtan kiskanállal is ráadagolhatja a tésztára.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig világosra sütjük, ha kihűlt kettőt-kettőt lekvárral összeragasztunk.
Ha elrejtjük, eláll…
Jó étvágyat hozzá!
Jaranka