Non plus ultra

Ez a sütemény, ami az egyik nagymamámnál minden ünnep alkalmával a sütemények között az asztalra került. És talán az egyik legfinomabb édesség, ami a linzer a lekvár és a tojásfehérjehab találkozásának köszönhető. Üde, édes, roppanós… Az elkészítése időigényes, de szerintem megéri. Egy hibája van, gyorsan elfogy. Így érdemes egyből két adaggal kezdeni.

Hozzávalók

a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • csipet só

a habhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 130 g kristálycukor
  • pár csepp citromlé
  • baracklekvár

és egy csipet szeretet…

Ahogyan én készítem:

A lisztből, vajból, cukorból a tojássárgával omlós tésztát készítünk, majd fél órára folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük. Ezután vékonyra kinyújtjuk, és apró pogácsaszaggatóval kiszúrva tepsibe sorakoztatjuk a tésztakorongokat.

Egy kisebb lábasban vizet forralunk. A tojásfehérjét a cukorral gőz fölött kevergetjük, addig, amíg a cukor elolvad (kb. 4-5 perc) és a tojás felmelegszik. Utána habverővel kemény habbá verjük, közben néhány csepp citromlevet adunk hozzá. Ettől szép fényes lesz a hab. Ezután nyomózsákba tesszük a fehérjehabot, és a korongok tetejére kis halmokat nyomunk belőle. (Én csillagcsöves nyomózsákot használtam, így lett a képen látható formájú a habom.) Ha valakinek nincs habzsákja, nyugodtan kiskanállal is ráadagolhatja a tésztára.

170 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig világosra sütjük, ha kihűlt kettőt-kettőt lekvárral összeragasztunk.

Ha elrejtjük, eláll…

Jó étvágyat hozzá!

Jaranka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back to top
Scroll Up