Nyári fánk

Nyári fánk

Ha fánk, akkor farsang, legalábbis ebben az időszakban készítem számtalan formában. A nagymamám féle szalagos fánkot, ami a dobogó első helyezettje nálam. Aztán a második a képviselő fánk, majd a túrófánk. Van, amelyik időigényesebb, van, amelyik gyorsan elkészíthető…

De most azért jutott eszembe a farsangi édesség, mert égetett tészta az alapja a nyári desszertemnek is. Ezzel a recepttel készítem a képviselőfánkot és a profiterolt is. Nagyon fontos az arányok tartása, az apró részletekre való figyelés, de így biztos a siker.

Hozzávalók

a tésztához:

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl víz
  • 1 nagy csipet cukor
  • 1 kis csipet só
  • 3 tojás

a krémekhez:

  • 1 csomag vaníliás puding
  • cukor
  • 0,5 l tej
  • 2 dl habtejszín
  • cukor (ízlés szerint)
  • málna vagy más bogyós, nyári gyümölcs
  • porcukor a szóráshoz
  • egy csipet szeretet

Így készül:

Egy kis lábasba töltjük a vizet, beletesszük a vajat, a csipet sót és a cukrot, felforraljuk. Ekkor beletesszük a lisztet, és folyamatosan csomómentesre keverjük. Néhány percig kevergetve “égetjük”. Levesszük a tűzhelyről, áttesszük egy másik edénybe, és a tojásokat egyesével hozzákeverjük. Csillagcsöves nyomózsákba (a DM-ben kapható egyszer használatos nylon zsák többféle véggel) töltjük a masszát. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit (egy kicsit benedvesítjük a tepsit, arra tesszük a sütőpapírt, így lesz annyi gőz, ami az égetett tészta megfelelő sütéséhez szükséges), és kb. 8 cm-es kört nyomunk a masszából (én két kört nyomtam egymásra, így a magassága is meglett a tésztának). Megszórhatjuk mandulaforgáccsal vagy jégcukorral, (de ez el is hagyható, a végén úgyis porcukorral tálalhatjuk).

190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 20-25 perc alatt (sütőfüggő) aranybarnára sütjük. Ekkor visszavesszük 170 fokra a hőmérsékletet, és további 10-15 percig sütjük. Ezután kikapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és így hagyjuk kihűlni. (Közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta.)

Elkészíthetjük a pudingot, a tejszínhabot kemény habbá verjük ízlés szerinti cukorral.

A kihűlt pudingot és a tejszínhabot felváltva a félbevágott tésztába töltjük, málnával megpakoljuk, rátesszük a tésztatetőt, és porcukorral megszórva tálaljuk.

Időigényes desszert, de a végeredmény miatt megéri kipróbálni. Friss, könnyű a tésztája, sokféle nyári gyümölccsel készíthető.

Jó étvágyat kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back to top
Scroll Up