Mákos-rácsos szilvával

Mákos-rácsos szilvával

Egyik kedvenc őszi gyümölcsünk a szilva. Finom, édes, lédús… legyen szó egy szilvás pitéről, egy jó kis szilvás gombócról, és az igazi, mindenmentes szilvalekvárról nem is beszélve. Gyerekkori emlékeim köszönnek vissza, mikor eszembe jutnak azok a félnapok, mikor folyamatos kevergetés mellett az üstben rotyogott a finom szilva. És ezt az ízt azóta is a számban őrzöm, ahogy a szívemben a nagyszüleim szorgoskodását is a bogrács körül. Ezen felbuzdulva, és ebből erőt merítve egyik évben nekifogtunk az “igazi” szilvalekvár főzéséhez. A megfelelő alapanyagot beszereztük, mostuk, magoztuk, és 40 kg szilvából a kertben üstben elkezdtük rotyogtatni az érett gyümölcsöt. Hat órán keresztül kevergetve, a darazsakkal megküzdve olyan lekvárt készítettünk, ami a nagykönyvben meg van írva. Azóta is féltve őrzök néhány üveget a kamra polcán.

De egy kis kalandozás után visszakanyarodva a mákos-rácsoshoz – ez a recept is az év bármely szakában elkészíthető, hála a szilva különféle tartósításának. A befőtt mellett a fagyasztóba is teszek az egész, szépen megmosott gyümölcsből… ugyanolyan finom, abbahagyhatatlan. A receptet egy német oldalon találtam, fordítottam, kipróbáltam, és azóta előszeretettel sütöm.


Hozzávalók:
a tésztához:
🥧4 tojás
🥧220 g kristálycukor
🥧250 g natúr joghurt
🥧125 ml olaj
🥧150 g liszt
🥧8 g sütőpor
🥧200 g darált mák
a “rácshoz”:
🥧500 g túró
🥧70 g porcukor
🥧1 vaníliás cukor
🥧20 g vaníliás pudingpor
🥧2 tojás
🥧kb: 200 g szilva

és egy kis szeretet…

Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját összekeverjük a cukorral, majd felváltva, apránként hozzáadjuk a joghurtot és az olajat. A lisztet a sütőporral és a mákkal összekeverjük, a sárga keverékhez adjuk, majd a legvégén a tojáshabot beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük. Ezalatt összekeverjük a rács hozzávalóit. Nyomózsákba tesszük, és a mákos tésztára nyomjuk. A félbe vágott szilvát a rácsok közé helyezzük. Visszatesszük a sütőbe, és kb. 35 percig sütjük.
Nagyon finom, szaftos süti lesz belőle. Kihűlve szeleteljük, porcukorral megszórhatjuk.

Jó étvágyat kívánok!

Jaranka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back to top
Scroll Up